Meny

”Stim och SAMI är en hygienfaktor i gymbranschen”

De dyker upp lite överallt. Runt hörnet, på vägen till Ica, i den där lokalen i centrum som stått tom ett tag. Puls & Tränings affärsidé är enkel: Att bygga gym där folk bor, där alla ska trivas. Men ett bra gym handlar om mer än bara vikter och löpband. – Vi kan ha hur fina gym som helst, men är det skränig eller fel musik så stör det hela upplevelsen, säger Fanny Klüft-Nerell, produkt- och affärsområdeschef på Puls & Träning.

Puls & Träning

Startades 2006
74 gym i Sverige
9 gym i Finland
och nya tillkommer hela tiden…

Sedan starten 2006 har Puls & Träning vuxit från ett gym i Hammarby Sjöstad i Stockholm till 74 gym i Sverige och nio i Finland. Nya gym tillkommer hela tiden, och verksamheten växer så det knakar. På senare år har musiken i gymmen blivit allt viktigare.

– När jag började här för tre år sedan hade vi bara radio i gymmen. Utmaningen var att det blev väldigt mycket åsikter kring vilken station vi skulle spela, plus att volymen höjdes när reklamen gick på. Dessutom kunde medlemmarna helt plötsligt höra reklam för våra konkurrenter i högtalarna. Det känns ju sådär, säger Fanny Klüft-Nerell.

Att det inte fungerade att spela radio blev tydligt, ju fler gymmen blev. Ibland gick det så långt att medlemmarna ordnade egna omröstningar för att få gymägarna att byta station. Att hantera synpunkterna på musiken tog upp allt mer tid. Lösningen blev ett samarbete med en musikleverantör, som skräddarsyr musiklösningar för bland annat gym.

Se vår film där Puls & Träning berättar om hur de använder musik:

Streamad musik lösningen
– Nu har vi streamad musik på majoriteten av våra gym i Sverige. Vår musikleverantör har gjort som en egen radiokanal till oss, som vi har fått komma med feedback på. Vi vill ju ha lite blandad musik, nytt och gammalt. De anpassar även ljudvolymen, så det är lite lugnare på morgonen, sen på lunchen när alla löpband går igång så ökas den, sen går den ner igen och så vidare.
Sedan dess har synpunkterna på musikvalet uteblivit, och Puls & Träning har inga planer på att frångå sin strategi med streamad, upphovsrättsskyddad musik.
– Min bestämda åsikt är att man vill höra musik som både är lite äldre – ’åh, den här gamla dängan’ – eller nyare – ’jaha har Beyonce släppt en ny?’ – när man tränar.
Titt som tätt hör företag som säljer lösningar med friköpt musik av sig. Men det är inget som frestar Puls & Träning.
– Det är fel musik för oss. Det är inte den musiken folk vill lyssna på när de tränar. De känner inte igen den.

Det handlar om att göra rätt för sig

Etiska aspekten viktig
Och på ett aerobicspass skulle det bli fullständig katastrof, tillägger hon.
– Ett aerobics-pass med friköpt musik skulle bli helt platt. Jag minns från min tid som aerobicsinstruktör när man ibland hade fått tag på någon cd som inte alls var seriöst utvald och mixad. Ingen kände igen låtarna. Det blev jättetråkigt. Men med rätt musik kan det ju bli ett superlyft.
Dessutom finns det en etisk aspekt, som är viktig för Puls & Träning. Pengarna som betalas till SAMI och Stim blir ju en investering i att det svenska musiklivet ska kunna fortsätta – och därmed skriva fler låtar som passar att lyfta skrot till.

– För mig är Stim och SAMI en hygienfaktor i gymbranschen. Det var samma sak på min förra arbetsplats. Man räknar hur många pass man har per år, hur många kvadratmeter yta som finns – och så betalar man. Jag tycker det är superviktigt att de som skrivit låtarna och framför dem får sin del av kakan. Det handlar om att göra rätt för sig, säger Fanny Klüft-Nerell.

Foto: Puls & Träning

Vill du också kunna använda all världens musik?
Musik är en bra investering. Den stärker ditt varumärke, väcker rätt känslor hos kunderna, får dem att stanna längre och ökar din försäljning. Musikvalet påverkar också känslan på arbetsplatsen – med rätt musik skapas en motiverande arbetsmiljö för dina anställda. Det lönar sig att välja musik med omsorg!

Med SAMI och Stim får du tillgång till det största utbudet av upphovsrättsskyddad musik – vi kallar den riktig musik. Du väljer den som passar just din verksamhet, oavsett om du streamar svensk eller utländsk musik, spelar radio eller skivor.
SAMI och Stim ser till att pengarna du betalar går tillbaka till upphovspersonerna. Du som blir kund hos SAMI och Stim bidrar därmed till att fler artister och musikskapare kan leva på sitt yrke och skapa ännu mer fantastisk musik.

Sätt igång att spela riktig musik, se bara till att ha licens först.
Teckna musikavtal hos SAMI och skaffa musiklicens hos Stim.