Meny

När du spelar musik så att dina kunder kan höra måste du betala musikavgift till SAMI. Det gäller oavsett om du streamar musik, lyssnar på radio eller har en tv i dina lokaler. Priset för att spela musik varierar beroende på till exempel hur stor lokalen är, hur många besökare du har och hur viktig musiken är för verksamheten.

Kolla vad det kostar och teckna musikavtal →

Varför måste jag betala?

Enligt upphovsrättslagen har du har rätt att spela musik i din verksamhet. Men du är då också skyldig att betala ersättning till artister och musiker. För att du ska få rätt pris för just din musikanvändning är det en god idé att teckna avtal med oss. Om du spelar musik utan att teckna avtal kommer vi att fakturera enligt uppskattad musikanvändning och du riskerar att få en felaktig musikavgift.

Gäller det här mig?

Alla som spelar skyddad musik offentligt ska betala musikavgift till SAMI. När du spelar musik så att kunder eller gäster kan höra i till exempel en restaurang, butik, på hotell, gym eller en arbetsplats så är det ett så kallat offentligt framförande. Det gäller oavsett om du spelar via tv, radio, dator, skivspelare eller annan musikutrustning. Och det är den som driver företaget eller ansvarar för verksamheten som ska betala musikavgiften. Här kan du läsa mer om upphovsrätt och vad lagen säger →

Vart går pengarna?

(Klicka för att fälla ut hela svaret)

SAMI är en ekonomisk förening utan eget vinstintresse. Pengarna som du betalar för att spela musik i din verksamhet går till de artister och musiker som har medverkat på låtarna, och en liten del till vår administration. För många artister och musiker är den upphovsrättsliga ersättningen en mycket viktig del av inkomsten som gör det möjligt för dem att leva på sitt arbete.

När utländsk musik spelas i Sverige skickar vi pengarna vidare till de medverkande via våra systersällskap utomlands. På samma sätt skickas ersättningen till oss när svensk musik spelats utomlands, och vi betalar ut pengarna till våra artister och musiker.

SAMI samarbetar med Ifpi Sverige som företräder musikbolagen. Det innebär att alla pengar som vi samlar in för offentligt framförande delas lika mellan oss. På samma sätt får SAMI hälften av de pengar som Ifpi samlar in från radio och tv.