Meny

Spelar du musik för dina kunder?

När du spelar musik, radio eller tv offentligt i din verksamhet måste du betala för det. Vi rekommenderar att du tecknar ett musikavtal.

Vill du veta mer?

Njut av musik

Rätt musik förstärker ditt varumärke, ökar din försäljning och bidrar till nöjdare kunder och medarbetare. Läs allt om musikens värde…

Hur mycket kostar det?

Priset baseras på lokalstorlek, antal besökare, öppettider och musikens betydelse. Kostnaden är avdragsgill. Beräkna pris…

Vad säger lagstiftningen?

Du har rätt att spela musik i din verksamhet, men du är skyldig att ersätta artister och musiker för det. Läs mer om vad som står i lagen…

Redovisa

Din musikanvändning redovisas en eller två gånger per år, alternativt efter genomfört engångs-arrangemang. Läs mer och redovisa…

Aktuellt

Tillfälligt musikavtal för livesändning

Bjöd på musikupplevelser under pandemiåret – nu nomineras de till Årets Initiativ 2020

SAMI inleder samarbete med Baked

Vanliga frågorVisa alla frågor

Jag betalar redan till Stim

SAMI representerar artisterna och musikerna som framför musiken. Stim representerar upphovsmännen som skriver text och musik. Därför måste den som spelar musik i sin verksamhet betala till båda organisationerna.

Även om SAMI och Stim vore en organisation skulle kostnaden inte bli mindre för dig som musikanvändare, eftersom det är två olika rättigheter och rättighetshavarna har rätt till ersättning var för sig.

Kan jag få elektronisk faktura (e-faktura) från SAMI?

För närvarande kan SAMI inte erbjuda elektroniska fakturor (e-fakturor). SAMI arbetar med att kunna tillhandahålla e-faktura i framtiden men i dagsläget kan du välja mellan e-postfaktura (pdf-faktura) eller pappersfaktura.

Vad menas med offentligt framförande?

Alla framföranden som inte sker inför helt slutna kretsar är offentliga. När musik spelas bland vänner och bekanta i ett slutet privat umgänge är framförandet inte offentligt. Läs mer här.

Kan jag teckna ett musikavtal för en kortare period?

Ja, du ska bara betala när du spelar musik. Om du endast erbjuder musik under en begränsad tidsperiod kan du teckna musikavtal med SAMI för bara den delen av året. Du kanske till exempel vill spela julmusik. Då kan du teckna ett avtal som bara gäller för december. Ange bara vilken period som du vill att avtalet ska gälla, exempelvis 1-31 december. Teckna musikavtal här

 

Jag spelar bara Spotify och betalar för det. Måste jag ändå betala till SAMI?

Ja. Musikavtalet med SAMI tecknar du för att kunna spela upp musik offentligt. Det ingår inte i avtalet med Spotify.

Du vet väl att du behöver Spotifys avtal för företag om du vill använda deras tjänst i din verksamhet?

Kan jag spela Spotify om jag har musikavtal?

Ja, om du har rätt Spotifytjänst. Den vanliga Spotifytjänsten Premium är enligt användaravtalen bara tillåten att användas för privat bruk.

För att kunna streama musik från Spotify i sina lokaler utan att bryta mot Spotifys användarvillkor ska man därför teckna ett abonnemang för kommersiellt bruk.

Den som använder Spotify i sin affärslokal ska betala till Sami och Stim för det offentliga framförandet. Musik från Spotify går hos oss på Sami under den musikkälla som kallas fonogram (klass A), och kostnaden är densamma som när man spelar musik från till exempel cd.

Vart går pengarna?

SAMI är en ekonomisk förening utan eget vinstintresse. Pengarna som du betalar för att spela musik i din verksamhet går till de artister och musiker som har medverkat på låtarna och till vår administration. För många artister och musiker är den upphovsrättsliga ersättningen en mycket viktig del av inkomsten som gör det möjligt för dem att leva på sitt arbete.

När utländsk musik spelas i Sverige skickar vi pengarna vidare till de medverkande via våra systersällskap utomlands. På samma sätt skickas ersättningen till oss när svensk musik spelats utomlands, och vi betalar ut till våra artister och musiker.

SAMI samarbetar med Ifpi Sverige som företräder producenterna. Det innebär att alla pengar som vi samlar in för offentligt framförande delas lika mellan oss. På samma sätt får SAMI hälften av de pengar som Ifpi samlar in från radio och tv.

Hur säger jag upp mitt musikavtal?

Mejla kund@sami.se eller ring 08-453 34 10. Uppsägningen gäller från ankomstdatum, om ingenting annat är avtalat. Ange gärna ditt organisationsnummer eller kundnummer när du hör av dig till oss. Du kan också använda vår blankett för att meddela förändringar i verksamheten.

Berätta gärna varför du säger upp avtalet, om du till exempel har sålt din verksamhet, stänger helt eller om du bara slutat spela musik. Om det gäller ett ägarbyte önskar vi gärna få veta vem som tar över verksamheten.

Varför måste jag betala?

Inspelad musik är skyddad enligt upphovsrättslagen och den som spelar musik, radio eller tv offentligt måste betala för det. Det gäller alla verksamheter – från butiker, restauranger, gym och frisersalonger till nattklubbar, parkeringsgarage och djurparker. Läs mer om vad lagstiftningen säger här.

Kontakt

Försäljning & Marknad

När du vill veta mer om fördelarna med musikavtal, vad det kostar eller har frågor om din musikredovisning. 08-453 34 80 eller marknad@sami.se

Ekonomi

För ändringar i befintliga musikavtal, adressändringar eller vid fakturafrågor.
08-453 34 10 eller kund@sami.se

Ha gärna ditt kund- och referensnummer till hands, så går hjälpen snabbare!
Telefontider: Måndag-torsdag 10-16 (lunchstängt 12.30-13.30), fredag 10-13