Meny

Vanliga frågor från Musikanvändare

Kan jag teckna ett musikavtal för en kortare period?

Ja, du ska bara betala när du spelar musik. Om du bara erbjuder musik under en begränsad tidsperiod kan du teckna musikavtal med SAMI för bara den delen av året. Du kanske till exempel vill spela julmusik. Då kan du teckna ett avtal som bara gäller för december. När du tecknar ditt musikavtal online kan du ange vilken period det gäller under ”Övrig information”, exempelvis 1-31 december. Läs mer om SAMI:s musikavtal →

 

Vad är det för skillnad på SAMI och Stim?

SAMI och Stim företräder olika rättighetshavare. När du spelar musik i din verksamhet måste du betala upphovsrättslig ersättning till båda organisationerna.

⋅ SAMI företräder artister och musiker – alltså de som spelar och sjunger på en låt.
⋅ Stim företräder musikskaparna som har skrivit text och musik till en låt.

Varför måste jag betala?

Inspelad musik är skyddad enligt upphovsrättslagen och den som spelar musik, radio eller tv offentligt måste betala för det. Det gäller alla verksamheter – från butiker, restauranger, gym och frisersalonger till nattklubbar, parkeringsgarage och djurparker. Läs mer om vad lagen säger här →

Jag spelar bara Spotify och betalar för det. Måste jag ändå betala till SAMI?

Kort sagt: ja. Om du använder Spotify i din verksamhet ska du även teckna ett musikavtal med oss och betala för det offentliga framförandet. Det ingår inte i ditt avtal med Spotify. Har du ett privat abonnemang hos Spotify ingår det inte heller att använda detta i din verksamhet, utan du behöver du ett företagsavtal. Du kan läsa mer på Soundtrack Your Brand

Hur meddelar jag förändringar i musikavtalet?

Om du vill meddela adressändring eller förändrad musikanvändning, överlåtelse av verksamhet eller om du vill säga upp avtalet mejlar du till oss på kund@sami.se eller ring 08-453 34 10. Förändringar gäller från ankomstdatum eller den dag du kontaktar oss. Ange gärna ditt organisationsnummer eller kundnummer när du hör av dig till oss.

 

Vad menas med offentligt framförande?

Alla framföranden som inte sker inför helt slutna kretsar är offentliga. När musik spelas bland vänner och bekanta i ett slutet privat umgänge är framförandet inte offentligt. Så när man spelar musik i till exempel restauranger, butiker, hotell, på gym eller arbetsplatser så är det offentligt framförande.

Hur säger jag upp mitt musikavtal?

Mejla kund@sami.se eller ring 08-453 34 10. Uppsägningen gäller från ankomstdatum, om ingenting annat är avtalat. Ha gärna ditt kundnummer eller organisationsnummer till hands när du hör av dig, så går hjälpen smidigare.

Vi vill gärna veta varför du säger upp avtalet, om du till exempel ska stänga ner din verksamhet, har sålt den eller om du bara har stängt av musiken. Om det gäller ett ägarbyte vill vi också gärna veta vem som tar över verksamheten.

Vad gäller om jag vill starta egen radiostation?

SAMI samarbetar med Ifpi Sverige när det gäller såväl användaravtal som insamling av ersättningar till utövare och producenter. När det gäller licens för att använda inspelad musik via en egen radiostation eller på din hemsida, så ber vi dig att vända dig till Ifpi som administrerar detta genom avtal med SAMI.

 

Jag betalar redan till Stim

Eftersom SAMI och Stim företräder olika rättighetshavare måste du betala upphovsrättslig ersättning till båda organisationerna när du spelar musik i din verksamhet. SAMI företräder artisterna och musikerna som framför musiken. Stim företräder upphovspersonerna som skriver texten och musiken.

Även om SAMI och Stim vore en gemensam organisation skulle kostnaden bli densamma, eftersom det är två olika grupper som båda har rätt till ersättning var för sig.

Kan jag spela Spotify om jag har musikavtal?

Ja, har du musikavtal med oss kan du spela från vilken musikkälla du vill. Men du behöver ha rätt Spotifytjänst, den vanliga Spotifytjänsten Premium är enligt användaravtalet bara tillåten att användas för privat bruk. För att kunna streama musik från Spotify behöver du ett abonnemang för kommersiellt bruk. Du kan läsa mer på Soundtrack Your Brand

Vad händer om jag inte redovisar?

Din musikredovisning behövs för att vi ska kunna räkna ut hur mycket du ska betala i musikavgift. Uppgifterna ligger till grund för din faktura och behövs för att din musikavgift ska bli rätt.

Den som struntar i att skicka in sin redovisning eller skickar in den efter sista svarsdagen får istället en schablonberäknad faktura som baseras på uppskattade uppgifter. Dessutom tillkommer en administrativ avgift om 500 kr (exklusive moms).

Vi behöver din redovisning även om ni inte har använt musik under perioden. Meddela på blanketten att du inte har använt musik.

Vart går pengarna?

SAMI är en ekonomisk förening utan eget vinstintresse. Pengarna som du betalar för att spela musik i din verksamhet går till de artister och musiker som har medverkat på låtarna, och en liten del till vår administration. För många artister och musiker är den upphovsrättsliga ersättningen en mycket viktig del av inkomsten som gör det möjligt för dem att leva på sitt arbete.

När utländsk musik spelas i Sverige skickar vi pengarna vidare till de medverkande via våra systersällskap utomlands. På samma sätt skickas ersättningen till oss när svensk musik spelats utomlands, och vi betalar ut pengarna till våra artister och musiker.

SAMI samarbetar med Ifpi Sverige som företräder musikbolagen. Det innebär att alla pengar som vi samlar in för offentligt framförande delas lika mellan oss. På samma sätt får SAMI hälften av de pengar som Ifpi samlar in från radio och tv.

Varför måste jag betala?

Inspelad musik är skyddad enligt upphovsrättslagen och den som spelar musik, radio eller tv offentligt måste betala för det. Det gäller alla verksamheter – från butiker, restauranger, gym och frisersalonger till nattklubbar, parkeringsgarage och djurparker. Läs mer om vad lagen säger här →

Hur vet ni vilken musik som spelats ute i butiker och på andra ställen?

För att veta vad som spelas gör vi regelbundet undersökningar om vilka musikkällor som används i butiker och liknande verksamheter. Det ger oss en tydlig riktning för var vi kan hämta kunskap om vilka låtar som spelats. Vi får också löpande rapporter från radio- och tv-stationerna om vilken musik som spelas där. Och i vissa fall kan vi även komplettera  med försäljnings- och användarstatistik från Ifpi Sverige och svenska bibliotek.

Vi kan alltså inte alltid att säga exakt vilken musik som spelats offentligt. Och även om alla som använder musik i sin verksamhet skulle rapportera varenda låt till oss, skulle det bli enorma mängder data att hantera och mycket mer arbete för både dig och oss. Därför har vi i stället ett kvalificerat sätt att beräkna vad som spelas för att hålla vår insamling hanterbar och kostnadseffektiv.

Vad gäller för kyrkor och religiösa samfund?

Musikavtal med SAMI ska tecknas om inspelad musik används i samfundets eller församlingens lokaler, till exempel i sällskapsrum eller i samband med aktiviteter som konfirmation, kyrkans barntimme eller körsång. Musikavtal behövs även om musik används i andra verksamheter som samfundet eller församlingen driver, till exempel café eller butik.

Musikavtal behövs inte vid ordinarie gudstjänst. Ordinarie gudstjänst omfattar följande:

  • Högmässa
  • Mässa
  • Sjukkommunion
  • Gudstjänst
  • Musikgudstjänst
  • Friluftsgudstjänst
  • Dop
  • Konfirmation
  • Vigsel
  • Begravning

 

Här hittar du musikavtal och här hittar du prislista för religiösa samfund.

Hittar du inget svar?

E-postfaktura

Slå ett slag för miljön och få en smidig betalningsprocess på köpet. Beställ e-postfaktura genom att kontakta oss på kund@sami.se.

Faktura

Har du fått en faktura av SAMI som inte stämmer eller har du andra fakturafrågor?

Kontakta Ekonomiavdelningen så hjälper vi dig!

kund@sami.se

08-453 34 10

Våra telefontider är måndag-torsdag 10-16, fredag 10-13

Läs gärna mer om våra musikavgifter och musikkällor här.

 

Musikavgiften är avdragsgill

Musikavgiften till SAMI är avdragsgill för ditt företag. Vänd dig till Skatteverket eller din revisor för mer information.

Musikkällor

När vi ska räkna ut hur mycket du ska betala till SAMI, vill vi gärna veta vilka musikkällor du använder. Vi delar in musikkällorna i följande klasser:

 

  • A – Fonogram (cd-skivor, lp-skivor, strömmade musiktjänster etc)
  • B – Radio och tv (fonogram ingår)
  • C – Musikvideo (fonogram och radio/tv ingår)

 

Närstående rättigheter

En utövares närstående rättigheter omfattar en ensamrätt att spela in, kopiera och tillgängliggöra den inspelade musiken till allmänheten.

För utövande konstnärer har ensamrätten, som innebär att utövaren själv bestämmer när den inspelade musiken görs tillgänglig, inskränkts genom 47§ som istället fastställer att utövaren har en ersättningsrätt när musiken används.

Ersättningsrätten omfattar offentligt framförande, överföring och vidaresändning. Om överföringen sker on-demand så gäller inte ersättningsrätten, då är det ensamrätten som gäller.

Offentligt framförande

Uppstår när en ljudupptagning (inspelning) framförs offentligt. Alla framföranden som inte sker inför helt slutna kretsar är offentliga. När musik spelas bland vänner och bekanta i ett slutet privat umgänge är framförandet inte offentligt. Om däremot var och en kan få tillträde till den plats där ett framförande sker anses det vara offentligt. Det gäller även om arrangören till exempel tar ut en medlemsavgift för att man ska få tillträde och kunna lyssna.

 

Radio och tv

Kommersiell radio
Kommersiella radiostationer betalar för den inspelade musik som de använder i sina program.

 

Public service
Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion betalar ersättning till SAMI för att de använder musik i sina program, både i etern och via sina webbplatser.

 

Övrig radio/tv
Kommersiella tv-bolag, lokal-tv och närradiostationer betalar för sin musikanvändning och -spridning.

Utebliven musikredovisning

Du som redovisar din musikanvändning betalar bara för när du spelar musik. Redovisningen är till för att du inte ska behöva betala för mycket. Får vi inte in dina uppgifter i tid får du istället en schablonberäknad faktura som baseras på uppskattade uppgifter. Dessutom tillkommer en administrativ avgift om 500 kr (exklusive moms).

Vad är det för skillnad på SAMI och Stim?

Vi företräder olika rättighetshavare. Stim företräder musikskaparna som har skrivit text och musik. SAMI företräder utövarna som spelar och sjunger. Upphovsrättslig ersättning måste betalas till båda organisationerna.