Meny

Vanliga frågor om min diskografi

Varför har vissa låtar har en orange prick?

En orange markering betyder att vi misstänker att det saknas en medverkande. Vet du vem eller vilka som saknas kan du lägga till dem själv så att alla får sina SAMI-pengar.

Hur hittar jag bland alla låtar?

Ett bra sätt att begränsa vad som visas är att använda sökfunktionen. Du kan också välja om du vill sortera diskografin på album eller på låtar, väljer du album kan du öppna upp ett album och se alla låtar som ingår. Om du vill kunna sortera ännu mer kan du ladda ner hela diskografin som en csv-fil och öppna den i ett kalkylprogram.

Kan jag redigera uppgifterna på en låt? 

Ja, vissa uppgifter går att ändra. Du kan till exempel lägga till ISRC-kod om den saknas, uppdatera låtlängd eller byta mellan ditt namn och din pseudonym. Du kan inte redigera uppgifterna för andra medverkande som redan står med, men du kan lägga till medverkande om någon saknas.

Visas alla mina låtar i diskografin?

Tidigare visades inte alla låtar, men i vår senaste uppdatering åtgärdades detta och nu ska du kunna se alla dina låtar som vi har registrerade i din diskografi.

Jag har skickat in en SAMI-lista men den syns inte i diskografin?

Om vi av någon anledning behöver granska en SAMI-lista manuellt kan det ibland dröja lite innan den syns i din diskografi.

Jag hittar inte alla mina låtar?

Om du upptäcker att det fattas låtar eller album i din diskografi kan du skicka en en SAMI-lista.

Registrera en ny SAMI-lista här →

Hur använder man en CSV-fil?

Du kan ladda ner flera olika listor som CSV-fil (t ex Saknade-listan eller din diskografi) för att de ska vara lättare att sortera och arbeta med som du vill. För att ladda ner filen klickar du på ”Ladda ner som CSV”. När filen har hämtats kan du välja att öppna och sortera den i olika program, till exempel Excel. För att sortera filen i Excel gör du följande:

1. Öppna Excel och skapa en tom arbetsbok.
2. Gå till Arkiv och under fliken Data klickar du på ”Från text/CSV”.
3. Leta upp CSV-filen du laddade ner. Markera filen och Importera.
4. När hjälprutan öppnas ändrar du Filursprung till ”Unicode UTF-8” och Avgränsare till Tabb.
5. Klicka på Läs in.

Klart! Nu är listan sorterad.

Hittar du inget svar?

A- och B-avtal

Utbyte av ersättningar till identifierade rättighetshavare sker genom A-avtal. Med B-avtal kan ersättningar stanna i respektive uppspelningsland och användas för kompensation till det egna landets rättighetshavare. SAMI har för avsikt att fasa ut B-avtalen och tecknar inga nya sådana. I dag har vi endast ett B-avtal, med Argentina.

Anmäl medverkan på inspelning utomlands

När du har medverkat på en inspelning utomlands har du rätt till ersättning om låten spelas offentligt. Det spelar ingen roll om du är huvudartist eller studiomusiker. Men du måste själv se till att vi får underlag som bekräftar att du medverkade så att vi kan samla in din ersättning. För att vi ska kunna hitta dina pengar, behöver vi så mycket information som möjligt om inspelningen. Gör så här:

 1. Ladda ner och fyll i vår blankett för utlandsinspelning
 2. Hitta bevis – uppgifterna om din medverkan måste styrkas, till exempel med en kopia av omslaget där medverkande personer framgår eller ett intyg från producenten
 3. Skicka filerna till medlem@sami.se

Arv

En inspelning är skyddad i 70 år från det år inspelningen gjordes. Om artisten eller musikern avlider före skyddstidens utgång är det istället arvingarna som har rätt till ersättning. För att ersättning ska kunna betalas ut till arvingar behöver vi information om vem eller vilka som övertar ersättningsrätten. Du måste styrka arvsrätten, därför behöver SAMI en kopia på en registrerad bouppteckning.

I de fall det finns fler än en arvinge behöver SAMI även en arvskifteshandling. Handlingen ska vara undertecknad av samtliga dödsbodelägare. SAMI genomför inga arvskiften och kan därför inte på eget initiativ göra den procentuella fördelningen av ersättningen mellan arvingar. Ibland kan det dröja innan arvskiftet blir klart. I sådana fall kan dödsbodelägarna gemensamt utse ett ombud som förvaltar dödsboet. Genom en ombudsfullmakt får ombudet rätt att ta emot ersättning från SAMI för dödsboets räkning. Fullmakten måste vara undertecknad av samtliga dödsbodelägare.

Copyswede

Copyswede består av 14 kulturskaparorganisationer som företräder svenska upphovspersoner och utövande konstnärer.

För SAMI:s räkning samlar Copyswede in privatkopieringsersättning (PKE) och kabelersättning för vidaresändning.

E-postfaktura

Slå ett slag för miljön och få en smidig betalningsprocess på köpet. Beställ e-postfaktura genom att kontakta oss på kund@sami.se.

Faktura

Har du fått en faktura av SAMI som inte stämmer eller har du andra fakturafrågor?

Kontakta Ekonomiavdelningen så hjälper vi dig!

kund@sami.se

08-453 34 10

Våra telefontider är måndag-torsdag 10-16, fredag 10-13

Läs gärna mer om våra musikavgifter och musikkällor här.

 

Fakturaavgift

För att spara på miljön och vår administration tar vi från och med 1 januari 2022 ut en faktureringsavgift på vissa fakturor.

 • Pappersfaktura 49 kr
 • Månadsfaktura 29 kr

Om du har pappersfaktura kan du slippa avgiften genom att logga in på Mina Sidor och byta till pdf-faktura. För att skapa ett konto på Mina Sidor behöver du ha ditt kundnummer och använda en e-postadress som finns registrerad hos oss. Har du problem med att skapa konto eller vill få hjälp med att byta till pdf-faktura kan du mejla marknad@sami.se så hjälper vi dig. Du måste ha ett tecknat musikavtal med SAMI för att få dina fakturor som pdf.

Flera instrument på SAMI-listan

Som musiker kan du få två poäng om du spelat flera instrument inom olika instrumentgrupper. Var noga med att registrera alla instrument på SAMI-listan för att inte gå miste om svenska och internationella ersättningar.

Vill du veta mer?
Fördjupa dig i de nya reglerna kring instrumentgrupper, rollkoder och poängsystem här →

Fonogramersättning

Kallas även biblioteksersättning. En ersättning för inspelningar som lånas ut på biblioteken. Regeringen fastställer ersättningen varje år och Författarfonden förser SAMI med statistik på utlåningen.

Gäller det här mig?

Alla som spelar skyddad musik offentligt ska betala musikavgift till SAMI. När du spelar musik så att kunder eller gäster kan höra i till exempel en restaurang, butik, på hotell, gym eller en arbetsplats så är det ett så kallat offentligt framförande. Det gäller oavsett om du spelar via tv, radio, dator, skivspelare eller annan musikutrustning. Och det är den som driver företaget eller ansvarar för verksamheten som ska betala musikavgiften. Här kan du läsa mer om upphovsrätt och vad lagen säger →

Ifpi

Ifpi företräder musikbolagen i Sverige och tillvaratar de rättigheter som upphovsrättslagen ger producenter när musik framförs offentligt. SAMI och Ifpi samarbetar kring insamlingen av ersättning, där Ifpi bland annat sköter insamlingen från radio- och tv-sändningar.

Läs mer på ifpi.se

ISRC-kod

ISRC är en förkortning och står för International Standard Recording Code. En ISRC-kod är en unik kod som alla inspelningar ska förses med, ungefär som ett personnummer.

Koden möjliggör identifieringen av låtar och en låt behåller alltid samma kod även om den återanvänds på till exempel en samlingsplatta. Spelas låten in på nytt räknas detta som en ny inspelning och får ett nytt ISRC-nummer.

ISRC-koden följer en internationell standard som består av tolv bokstäver och siffror i kombination. Koden består av tolv alfanumeriska tecken som identifierar:

 • Ursprungsland för rättighetshavare
 • Bolagskod
 • Inspelningsår
 • Inspelningsnummer och spåridentitet

 

 

I Sverige är det Ifpi som hanterar dessa koder.

 

Kabelersättning

Betalas av de aktörer som vill vidaresända radio och tv i något sammanhang, till exempel kabel- och tv-operatörer. SAMI har gett Copyswede i uppdrag att samla in ersättningen.

Medlemsskap

Om du vill gå med i SAMI räcker det att du har varit med på en inspelning som ger dig rätt till ersättning (och uppfyller kraven i SAMI:s stadgar 5§, se stadgarna nedan). Ansök om att gå med i SAMI här →

Om du vill bli medlem med möjlighet att påverka hur föreningen styrs behöver du ett medlemskap med rösträtt. För att kunna bli medlem med rösträtt krävs att du är med SAMI och att du har fått ersättning vid två utbetalningstillfällen, du ska också själv stå som innehavare av rättigheterna. Ansökan ska vara skriftlig, undertecknad och bevittnad, samt skickas med post. Beslut om medlemskap tas av styrelsen på nästkommande styrelsemöte. Här kan du ladda ner en blankett för ansökan →

Läs SAMI:s stadgar →

Musikavgiften är avdragsgill

Musikavgiften till SAMI är avdragsgill för ditt företag. Vänd dig till Skatteverket eller din revisor för mer information.

Musikkällor

När vi ska räkna ut hur mycket du ska betala till SAMI, vill vi gärna veta vilka musikkällor du använder. Vi delar in musikkällorna i följande klasser:

 

 • A – Fonogram (cd-skivor, lp-skivor, strömmade musiktjänster etc)
 • B – Radio och tv (fonogram ingår)
 • C – Musikvideo (fonogram och radio/tv ingår)

 

Musikredovisning

Vissa typer av verksamheter har oberäknelig beläggning och för att få en rättvis musikavgift redovisar man därför sin musikanvändning i efterskott. Det handlar om att rapportera in till exempel antal nattklubbsgäster, ledarledda träningspass eller uthyrda hotellnätter. Om du hör till dem som ska redovisa får du ett meddelande från oss när det är dags, det framgår också av din avtalsbekräftelse.

Musikredovisning – vad, när och vilka branscher

(Klicka på rutan för att öppna upp den och läsa hela innehållet)

 • Dans och Nattklubb (lokal med dans)
  Redovisar antal gäster två gånger per år, senast 31 augusti och 28 februari
 • Danskurs/dansskola
  Redovisar antal kursdeltagare per termin och antal betalande besökare vid dansuppvisning/show etc, en gång per år, senast 31 januari
 • Event, evenemang, mässor
  Redovisar antal besökare en gång per år, senast 31 januari
 • Festival
  Redovisar antal besökare, efter avslutad festival
 • Flygbolag
  Redovisar antal flygningar en gång per år, senast 31 januari
 • Gym och sportlokal
  Redovisar antal ledarledda pass, två gånger per år, senast 31 augusti och 31 januari
 • Gymnastikförening
  Redovisar antal ledarledda pass respektive träningspass en gång per år, senast 31 januari
 • Hotell, kursgård, vandrarhem
  Redovisar antal uthyrda nätter, två gånger per år, senast 31 augusti och 28 februari (säsongsverksamhet redovisar en gång per år)
 • Konsertarrangör
  Redovisar antal besökare en gång per år, senast 31 januari
 • Konståkningsförening
  Redovisar antal kursdeltagare per termin och antal betalande besökare vid dansuppvisning/show etc, en gång per år, senast 31 januari
 • Korpenförening
  Redovisar antal ledarledda pass en gång per år, senast 31 januari
 • Museum
  Redovisar antal besökare en gång per år, senast 31 januari
 • Studentorganisation
  Redovisar antal inskrivna studenter en gång per år, senast 31 januari

Närstående rättigheter

En utövares närstående rättigheter omfattar en ensamrätt att spela in, kopiera och tillgängliggöra den inspelade musiken till allmänheten.

För utövande konstnärer har ensamrätten, som innebär att utövaren själv bestämmer när den inspelade musiken görs tillgänglig, inskränkts genom 47§ som istället fastställer att utövaren har en ersättningsrätt när musiken används.

Ersättningsrätten omfattar offentligt framförande, överföring och vidaresändning. Om överföringen sker on-demand så gäller inte ersättningsrätten, då är det ensamrätten som gäller.

Offentligt framförande

Uppstår när en ljudupptagning (inspelning) framförs offentligt. Alla framföranden som inte sker inför helt slutna kretsar är offentliga. När musik spelas bland vänner och bekanta i ett slutet privat umgänge är framförandet inte offentligt. Om däremot var och en kan få tillträde till den plats där ett framförande sker anses det vara offentligt. Det gäller även om arrangören till exempel tar ut en medlemsavgift för att man ska få tillträde och kunna lyssna.

 

Överföring till eget företag

Om du vill att din SAMI-ersättning ska betalas ut till ditt eget företag fyller du i en blankett för överlåtelse till eget företag och skickar in den till SAMI, Att: Medlemsservice, Regeringsgatan 74, 111 39 Stockholm. Bifoga en kopia av din F-skattsedel eller ditt registerutdrag (f d momsregistreringsbevis).

Personuppgiftsbehandling för kund eller musikanvändare

(Klicka för att öppna upp rutan)

De personuppgifter som vi behandlar om du är kund eller musikanvändare hos SAMI är begränsad till namn på kontaktperson, e-postadress och telefonnummer till arbetet (för aktiebolag eller annan juridisk person) samt namn, adress, telefonnummer, faxnummer och e-postadress (för enskild firma).

Om du är kund eller musikanvändare samlas personuppgifterna in från offentliga register såsom Skatteverket, Bisnode och/eller direkt från dig vid tecknande av avtal med SAMI eller vid andra kontakter med SAMI.

Vad är ändamålet med SAMI:s behandling av personuppgifter?

Om du är kund eller musikanvändare behandlar SAMI dina personuppgifter för att:

 • (iv) samla in och säkerställa insamling av ersättning till rättighetshavare,
 • (v) administrera och vårda kundrelationen och
 • (vi) ge dig information om SAMI (t.ex. genom nyhetsbrev).

På vilken rättslig grund behandlar vi dina personuppgifter?
Vilka personuppgifter vi behandlar om dig beror på vilken relation du har med oss.

Om du är kund eller musikanvändare sker personuppgiftsbehandlingen på följande rättsliga grunder.

Den behandling som sker för att samla in och säkerställa insamling av ersättning till rättighetshavare (punkten (iv) ovan) är nödvändig för att fullgöra den rättsliga förpliktelse som åvilar SAMI enligt upphovsrättslagen och lagen om kollektiv förvaltning av upphovsrätt samt i förekommande fall för att fullgöra ett avtal i vilket du är part eller för att vidta åtgärder på begäran av dig innan ett sådant avtal ingås.

Den behandlingen som sker för att administrera och vårda kundrelationen samt för att ge dig information om SAMI (punkterna (v) och (vi) ovan) är nödvändig för ändamål som rör SAMI:s eller en tredje parts (musiker, artist eller annan rättighetshavare) berättigade intressen.

Hur länge vi sparar personuppgifter
Vi sparar dina personuppgifter så länge det är nödvändigt för att uppfylla de ändamålen personuppgifterna samlades in för eller för att uppfylla särskilda krav i lag eller förordning, myndighets begäran eller förelägganden från domstol.

Om du är kund eller musikanvändare sparas dina uppgifter så länge avtalsrelationen består alternativt till dess du eller din huvudman meddelar att en ny kontaktperson har utsetts.

SAMI utför automatiska gallringar i system över anslutna musiker, artist eller annan rättighetshavare och i kundsystem för att säkerställa att personuppgifter tas bort om de inte längre är relevanta för att vi ska kunna utföra vårt uppdrag.

Personuppgiftsbehandling för musiker, artist eller annan rättighetshavare

(Klicka för att öppna upp rutan)

De personuppgifter som vi behandlar om du är musiker, artist eller annan rättighetshavare är namn, personnummer, adress, hemvistland, nationalitet, kön, e-mail, telefonnummer, artistnamn, pseudonym, fotografi (om du tillhandahållit ett sådant), IPN (International Performer Number), roll på inspelning, vilket instrument du spelar och mandat (dvs. vilket sällskap som har rätt att bevaka dina rättigheter), TIN (Tax Identification Number) och bankuppgifter.

Om du är musiker, artist eller annan rättighetshavare samlas personuppgifterna främst in direkt från dig när du lämnar dina uppgifter till oss, till exempel när du blir ansluten till SAMI, lämnar in en inspelningslista till SAMI (s.k. SAMI-lista), när du lämnar uppgifter till SAMI via telefon, genom Mina Sidor eller genom SAMI-appen. Insamling av personuppgifter kan också ske genom att SAMI hämtar uppgifter från offentliga register (t.ex. Skatteverket, Statens Personadressregister), banker, upplysningsföretag och/eller nationella eller internationella sällskap som vi samarbetar med.

Vad är ändamålet med SAMI:s behandling av personuppgifter?
Om du är musiker, artist eller annan rättighetshavare behandlar SAMI dina personuppgifter för att:

 • (i) uppfylla SAMI:s ändamål att förvalta utövares rätt till ersättning,
 • (ii) uppfylla SAMI:s åtaganden mot dig som rättighetshavare och ansluten (det vill säga i syfte att samla in, fördela och betala ut ersättningar till dig när dina inspelade framföranden används offentligt) och
 • (iii) ge dig information och tillgång till tjänster som SAMI erbjuder (t.ex. genom nyhetsbrev).

På vilken rättslig grund behandlar vi dina personuppgifter?
Vilka personuppgifter vi behandlar om dig beror på vilken relation du har med oss.

Om du är musiker, artist eller annan rättighetshavare sker personuppgiftsbehandlingen på följande rättsliga grunder.

Den behandling som sker för att uppfylla SAMI:s ändamål (punkten (i) ovan) är nödvändig för att fullgöra den rättsliga förpliktelse som åvilar SAMI enligt lagen (1960:729) om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk (”upphovsrättslagen”) och lagen (2016:977) om kollektiv förvaltning av upphovsrätt.

Den behandling som sker för att uppfylla SAMI:s åtaganden mot dig som rättighetshavare och ansluten (punkten (ii) ovan) är nödvändig för att fullgöra den rättsliga förpliktelse som åvilar SAMI enligt upphovsrättslagen och lagen om kollektiv förvaltning av upphovsrätt samt fullgöra ett avtal i vilket du är part eller för att vidta åtgärder på begäran av den dig innan ett sådant avtal ingås.

Den behandlingen som sker för att ge dig information och tillgång till tjänster som SAMI erbjuder (punkten (iii) ovan) är nödvändig för ändamål som rör SAMI:s berättigade intressen.

Utlämnande av personuppgifter till tredje part
För att kunna administrera din anslutning till SAMI och för att kunna fullfölja våra åtaganden mot dig som musiker, artist eller annan rättighetshavare behöver SAMI ibland lämna ut dina personuppgifter till andra. Syftet med att lämna ut personuppgifterna är att SAMI på ett effektivt sätt ska kunna identifiera, lokalisera och samla in ersättningar samt för att fullgöra en rättslig förpliktelse som åligger SAMI enligt lagen om kollektiv förvaltning. Uppgifterna lämnas ut till nationella och internationella organisationer och samarbetspartners endast i de fall det är nödvändigt för att uppnå dessa syften.

De organisationer som mottar dessa uppgifter är andra kollektiva förvaltningsorganisationer, i enlighet med SAMI:s representationsavtal. Utlämnandet av uppgifter kan ske antingen direkt eller via de internationella databassamarbeten som SAMI deltar i genom sitt medlemskap i SCAPR (the Societies’ Council for the Collective Management of Performers’ Rights). De internationella databaserna utgörs av VRDB (Virtual Recording Database) som är en databas med register över inspelningar (repertoar) och IPD (International Performer’s Database) som är en databas med information om musiker och artister med angivande av sällskapstillhörighet.

SAMI kan även lämna ut personuppgifter till andra samarbetsparters som inte är andra kollektiva förvaltningsorganisationer. Uppgiften som lämnas ut är då begränsad till IPN (International Performer Number). Den rättsliga grunden för denna personuppgiftsbehandling är för att kunna fullfölja vårt avtal med dig och fullgöra den rättsliga förpliktelse som åvilar SAMI enligt upphovsrättslagen. Om någon part finns i tredje land, dvs. utanför EU, ser vi till att överföringen uppfyller GDPR:s krav på skyddsnivå för personuppgifterna.

SAMI kan även lämna ut dina personuppgifter till vissa underleverantörer. I sådana fall har vi ingått personuppgiftsbiträdesavtal med dem i enlighet med GDPR.

Hur länge vi sparar personuppgifter
Vi sparar dina personuppgifter så länge det är nödvändigt för att uppfylla de ändamålen personuppgifterna samlades in för eller för att uppfylla särskilda krav i lag eller förordning, myndighets begäran eller förelägganden från domstol.

Om du är musiker, artist eller annan rättighetshavare och har valt att gå ur SAMI kan vi inte ta bort dina uppgifter med en gång eftersom de kan behövas för att kunna göra utbetalningar till dig även efter det att du lämnat SAMI.

Personuppgifter som vi använder för att identifiera din medverkan på en inspelning sparas så länge inspelningen är skyddad enligt svensk och internationell upphovsrättslagstiftning, ibland längre för att vi ska kunna identifiera inspelningarna och undvika att ersättning betalas ut felaktigt.

SAMI utför automatiska gallringar i system över anslutna musiker, artist eller annan rättighetshavare och i kundsystem för att säkerställa att personuppgifter tas bort om de inte längre är relevanta för att vi ska kunna utföra vårt uppdrag.

Privatkopieringsersättning (PKE)

Ersättning för inkomstbortfall som orsakas av laglig privatkopiering av musik, film och tv-program. Betalas av företag i elektronikbranschen för produkter som är särskilt ägnade för privatkopiering och samlas in av Copyswede på uppdrag av SAMI.

Radio och tv

Kommersiell radio
Kommersiella radiostationer betalar för den inspelade musik som de använder i sina program.

 

Public service
Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion betalar ersättning till SAMI för att de använder musik i sina program, både i etern och via sina webbplatser.

 

Övrig radio/tv
Kommersiella tv-bolag, lokal-tv och närradiostationer betalar för sin musikanvändning och -spridning.

Radio, tv, internet och vidaresändning

När musik används i radio, tv och på internet är det Ifpi som sköter insamlingen. Den insamlade ersättningen delas lika mellan SAMI och Ifpi. På uppdrag av SAMI samlar Copyswede in ersättning för vidaresändning av radio och tv, så kallad kabelersättning.

 

Rollkoder 

En rollkod visar vilken roll du haft på inspelningen, till exempel om du är soloartist, musiker eller dirigent. På SAMI-listan fyller du i vilken roll varje medverkande haft på inspelningen – en roll för varje låt och varje person. Se alla rollkoder och vilka poäng de ger här →(pdf)

 

Så beräknas SAMI-ersättningen

 1. Du anger vilken roll du hade vid en inspelning när du skickar in dina SAMI-listor. Det ger dig en specifik rollkod med poäng
 2. SAMI tar emot spelrapporter löpande från bland andra radio och tv med uppgifter om vilka låtar som spelats och hur många minuter, samt försäljningsstatistik från Ifpi.
 3. Spelrapporterna matchas mot medverkande och rollkoder i vår databas
 4. Rollkodens poäng multipliceras med antal spelade minuter och ger en totalpoäng
 5. Årets insamlade pengar fördelas sedan på artisters och musikers totalpoäng
 6. Ersättning betalas ut

För artister och musiker som är anslutna till sällskap i andra länder vidarebefordras ersättningen till respektive systersällskap, som i sin tur betalar ut den till sina medlemmar.

SAMI:s insamlingsområden

SAMI samlar in upphovsrättslig ersättning från en mängd olika områden:

 • Offentligt framförande – När företag, föreningar, offentlig förvaltning och organisationer spelar musik i sin verksamhet. Hit räknas även ersättning för multimedial musikanvändning vid kommunala och privata skolor, denna ersättning samlas in via med Stim.
 • Internationella ersättningar – Insamling via SAMI:s internationella utväxlingsavtal med utövarorganisationer över hela världen. Avtalen gör att vi kan samla in ersättning till artister och musiker när deras låtar spelas utomlands.
 • Radio och tv – Omfattar kommersiell radio (kommersiella radiostationer betalar för den inspelade musik som de använder i sina program), public service (Sveriges Radio, Sveriges Television och Utbildningsradion betalar ersättning till SAMI för att de använder musik i sina program, både i etern och via sina webbplatser) och övrig radio/tv (kommersiella tv-bolag, lokal-tv och närradiostationer betalar för sin musikanvändning och -spridning).
 • Webcasting – Ljudutsändning via internet som kan fungera som en kompletterande sändningskanal för en vanlig radiostation. Det finns också ett större antal renodlade webbradiostationer som uteslutande sänder sina program via internet.
 • Simulcasting – När till exempel ett radioprogram sänds samtidigt och oförändrat på internet. För detta krävs särskilda avtal.
 • Kabelersättning – Betalas av de aktörer som vill vidaresända radio och tv i något sammanhang, till exempel kabel- och tv-operatörer.
 • Fonogramersättning – Kallas även biblioteksersättning. En ersättning för inspelningar som lånas ut på biblioteken. Regeringen fastställer ersättningen varje år och Författarfonden förser SAMI med statistik på utlåningen.
 • Privatkopieringsersättning (PKE) – Ersättning för kompenserar för laglig privatkopiering av musik, film och tv-program. Betalas av företag i elektronikbranschen för produkter som är särskilt ägnade för privatkopiering.
 • Tilläggsersättning – Kompensation till artister och musiker från musikbolaget, med anledning av att skyddstiden förlängdes från 50 till 70 år. SAMI samlar in och distribuerar tilläggsersättningen på uppdrag av Svenska Musikerförbundet.

När musik används i radio, tv och på internet är det Ifpi som sköter insamlingen. Den insamlade ersättningen delas lika mellan SAMI och Ifpi.

På uppdrag av SAMI samlar Copyswede in ersättningen för kabelersättning och PKE.

 

SAMI:s musikavgifter

Musikavgifterna har i regel förhandlats fram i samråd med respektive branschorganisation. Priset för att spela musik varierar och baseras till exempel på storlek på lokaler, antal besökare, öppettider och musikens betydelse.

I verksamheter där musiken har större betydelse för värdet, blir priset också högre. Jämför exempelvis vikten av musik på en nattklubb med den i en kiosk. Andra faktorer som också påverkar priset är öppetdagar, musikkälla, samt hur stor yta musiken hörs på.

När vi beräknar din musikavgift, frågor vi till exempel efter hur du spelar musik i din verksamhet och hur många dagar verksamheten är öppen. Musikavtalet omfattar alltid musik som streamas, cd, musikfil, etc. Du kan välja till radio och/eller tv och då blir avgiften högre.

Beräkna ditt pris och teckna musikavtal →

Simulcasting

Simulcasting är när till exempel ett radioprogram sänds samtidigt och oförändrat på internet. För detta krävs särskilda avtal.

Självfakturering

När du får ersättning från SAMI använder vi oss av så kallad självfakturering. Det innebär att vi både ställer ut din faktura och betalar ut fakturabeloppet till dig. Du som artist/musiker behöver därför inte skicka en faktura till oss för att få din ersättning.

Trots att det är SAMI som ställer ut fakturan är det du som ansvarar för att faktureringen är korrekt. Om du har fått en självfaktura som du anser är felaktig ska du omedelbart kontakta ekonomiavdelningen så att fakturan kan ändras. Din självfaktura kan du skriva ut på Mina Sidor.

Stim

Stim är en upphovsrättslig organisation precis som SAMI, men samlar in och betalar ut ersättning till de som skrivit och tonsatt musiken och deras musikförlag.

Läs mer på stim.se

Utbetalningar 2024

Vi gör fyra ordinarie utbetalningar under 2024: 26 mars, 18 juni, 26 september och 13 december.

Utebliven musikredovisning

Du som redovisar din musikanvändning betalar bara för när du spelar musik. Redovisningen är till för att du inte ska behöva betala för mycket. Får vi inte in dina uppgifter i tid får du istället en schablonberäknad faktura som baseras på uppskattade uppgifter. Dessutom tillkommer en administrativ avgift om 500 kr (exklusive moms).

Vad är det för skillnad på SAMI och Stim?

Vi företräder olika rättighetshavare. Stim företräder musikskaparna som har skrivit text och musik. SAMI företräder utövarna som spelar och sjunger. Upphovsrättslig ersättning måste betalas till båda organisationerna.

Varför måste jag betala?

Enligt upphovsrättslagen har du har rätt att spela musik i din verksamhet. Men du är då också skyldig att betala ersättning till artister och musiker. För att du ska få rätt pris för just din musikanvändning är det en god idé att teckna avtal med oss. Om du spelar musik utan att teckna avtal kommer vi att fakturera enligt uppskattad musikanvändning och du riskerar att få en felaktig musikavgift.

Vart går pengarna?

(Klicka för att fälla ut hela svaret)

SAMI är en ekonomisk förening utan eget vinstintresse. Pengarna som du betalar för att spela musik i din verksamhet går till de artister och musiker som har medverkat på låtarna, och en liten del till vår administration. För många artister och musiker är den upphovsrättsliga ersättningen en mycket viktig del av inkomsten som gör det möjligt för dem att leva på sitt arbete.

När utländsk musik spelas i Sverige skickar vi pengarna vidare till de medverkande via våra systersällskap utomlands. På samma sätt skickas ersättningen till oss när svensk musik spelats utomlands, och vi betalar ut pengarna till våra artister och musiker.

SAMI samarbetar med Ifpi Sverige som företräder musikbolagen. Det innebär att alla pengar som vi samlar in för offentligt framförande delas lika mellan oss. På samma sätt får SAMI hälften av de pengar som Ifpi samlar in från radio och tv.

 

Webcasting

Webcasting är en ljudutsändning via internet och kan fungera som en kompletterande sändningskanal för en vanlig radiostation. Det finns också ett större antal renodlade webbradiostationer som uteslutande sänder sina program via internet.