Meny

De gröna områdena är där vi har avtal och samlar in din ersättning.

När svensk musik spelas utomlands samlar SAMI:s systerorganisationer in ersättningar i andra länder och skickar dem till oss för utbetalning till våra artister och musiker. På samma sätt samlar vi in ersättning när musik från andra länder spelas här i Sverige, och fördelar till utländska artister och musiker.

Reglerna för vilka inspelningar som ger ersättning ser olika ut i olika länder. För att vi ska kunna samla in så mycket som möjligt för din räkning är det därför viktigt att du ger oss så kompletta och korrekta data som det bara går.

Läs mer:

Förutsättningar för utlandsutväxling →
Så kan du maxa dina internationellla intäkter →

Anmäl medverkan på inspelning utomlands

När du har medverkat på en inspelning utomlands har du rätt till ersättning om låten spelas offentligt. Det spelar ingen roll om du är huvudartist eller studiomusiker. Men du måste själv se till att vi får underlag som bekräftar att du medverkade så att vi kan samla in din ersättning. För att vi ska kunna hitta dina pengar, behöver vi så mycket information som möjligt om inspelningen. Gör så här:

  1. Ladda ner och fyll i vår blankett för utlandsinspelning
  2. Hitta bevis – uppgifterna om din medverkan måste styrkas, till exempel med en kopia av omslaget där medverkande personer framgår eller ett intyg från producenten
  3. Skicka filerna till medlem@sami.se