Meny

OM SAMI

SAMI är en ekonomisk förening utan vinstintresse. Medlemmar är artister och musiker. Kunder är företag och verksamheter som spelar deras musik. SAMI äger Nalen.

Så här arbetar vi

Så här går det till

En introduktion till SAMI:s arbete, från inspelning till ersättning. Läs om hur det går till.

Organisation

Föreningsstämman, styrelsearbetet, stadgar, och årsredovisningar. Läs mer om hur SAMI styrs.

Internationella relationer

SAMI har 64 samarbetsavtal med 51 olika länder världen över. Läs mer om internationellt arbete.

Upphovsrätt

SAMI verkar inom Lagen om upphovsrätt till litterära och konstnärliga verk (URL). Läs mer om upphovsrättslagen.

Jobb, utbildning och stipendier

Är du intresserad av att jobba på SAMI eller söker du utbildningsmaterial? Läs mer.

Opinion och påverkan

SAMI arbetar för en stärkt upphovsrätt och samarbetar med flera organisationer både i Sverige och internationellt. Läs mer.

Vanliga frågorVisa alla frågor

Vad är skillnaden mellan SAMI och Stim?

Vi företräder olika rättighetshavare. SAMI företräder artister och musiker – utövarna som spelar och sjunger på en låt. Stim företräder musikskaparna som har skrivit text och musik. Upphovsrättslig ersättning måste betalas till båda organisationerna.

Hur vet ni vilken musik som spelats ute i butiker och på andra ställen?

SAMI gör kontinuerligt undersökningar på vilka musikkällor som används i butiker och liknande verksamheter. Det ger oss en indikation om vart vi ska inhämta kunskap om vilka låtar som spelats.

SAMI får därtill löpande rapporter från radio- och tv-stationerna om vilken musik som spelas där. Detta kompletteras i vissa fall även med försäljnings- och användarstatistik från Ifpi Sverige och de svenska biblioteken.

Det går inte alltid att fastställa exakt vilken musik som spelas offentligt, eftersom det varken vore hanterbart eller kostnadseffektivt att alla musikanvändare rapporterar den musik som använts i just deras verksamhet.

 

Varför måste jag betala?

Inspelad musik är skyddad enligt upphovsrättslagen och den som spelar musik, radio eller tv offentligt måste betala för det. Det gäller alla verksamheter – från butiker, restauranger, gym och frisersalonger till nattklubbar, parkeringsgarage och djurparker. Läs mer om vad lagstiftningen säger här. 

Vart går pengarna?

SAMI är en ekonomisk förening utan eget vinstintresse. Pengarna som du betalar för att spela musik i din verksamhet går till de artister och musiker som har medverkat på låtarna och till vår administration. För många artister och musiker är den upphovsrättsliga ersättningen en mycket viktig del av inkomsten som gör det möjligt för dem att leva på sitt arbete.

När utländsk musik spelas i Sverige skickar vi pengarna vidare till de medverkande via våra systersällskap utomlands. På samma sätt skickas ersättningen till oss när svensk musik spelats utomlands, och vi betalar ut till våra artister och musiker.

SAMI samarbetar med Ifpi Sverige som företräder producenterna. Det innebär att alla pengar som vi samlar in för offentligt framförande delas lika mellan oss. På samma sätt får SAMI hälften av de pengar som Ifpi samlar in från radio och tv.