Meny

Musiken tar gästerna på Texas Longhorn till den amerikanska södern

KUNDCASE: När man kommer in i Texas Longhorns restauranger möts man av doften av revbensspjäll som kokat i timmar, en rustik och inbjudande inredning och toner av blues och country. Familjen bakom företaget har sina rötter i den amerikanska södern, och visionen med restaurangen är tydlig: det ska kännas som att komma hem till Texas. För att uppnå det har musiken visat sig vara avgörande – och kan komma att få en allt större roll i framtiden.  

Läs hela storyn här →

ARTISTPORTRÄTT: ”När jag sjunger är stamningen som bortblåst”

Artisten Simon ”Nzingaboy” Nzinga gör glad och dansvänlig afrobeatsmusik på svenska. Simon berättar om hur det är att stamma som artist, varför han vill skapa musik på modersmålet portugisiska och inspirationen han får från storebröderna artisten Daniel Nzinga och skådespelaren David Nzinga.

ARTISTPORTRÄTT: “Det vi artister gör är skyddat, speciellt och unikt”

Den kommunala musikskolan, Studio Barnhus och svenska musikrättighetsorganisationer som SAMI. Så sammanfattar Bella Boo, internationellt framgångsrik dj och producent, vad som varit viktigast för hennes musikaliska karriär.

ARTISTPORTRÄTT: “När musik möter minnen skapas vacker konst”

Martin Fröst slog tidigt igenom internationellt som klarinettist och dirigent, och är idag en av de allra främsta i sin genre. Nu berättar Martin om hur allt började, betydelsen av medlemskapet i SAMI och om den egna stiftelsen som ger barn och unga möjlighet att utöva musik.

ARTISTPORTRÄTT: ”Idag använder jag lärdomarna till att hjälpa andra”

Can “Stress” Canatan har skapat musik med kända artister som Jireel, Rihanna och Jennifer Lopez. Men resan har inte alltid varit en dans på rosor. Nu berättar han om hur han använder sina erfarenheter till att skapa bättre förutsättningar för dagens artister och musiker.

KUNDCASE: ”Inget är så ärligt som musik”

I varje hörn på Shelta i Göteborg andas en DJ- och streetfashionkultur och musiken som spelas i butiken bidrar till att berätta historien om streetwear. Butiksägaren André Schierenbeck berättar om musikens betydelse för verksamheten.

ARTISTPORTRÄTT: “Som mötet mellan metal och Moulin Rouge”

Hårdrockaren Elize Ryd sjunger idag på några av världens största scener med sitt heavy metal-band Amaranthe. Med ett brett musikaliskt familjearv och en förkärlek till kabaré har hon lyckats skapa ett unikt sound inom metal-genren som är både fräscht och nyskapande.

ARTISTPORTRÄTT: ”Ett hantverk bakom kulisserna”

Musikern Jeanette Olsson har sjungit med världsartister som Celine Dion och Britney Spears i över 25 år, och varit medlem i SAMI lika länge. Kärleken för sången ledde henne till studion Cheiron i Stockholm, och sedan tvärs över Atlanten till navet av Hollywood. Idag delar hon med sig av berättelsen om resan hit, och vägen framåt.

KUNDCASE: Steam Hotel vann Guldnoten 2021: ”Allt handlar om att skapa stämning”

I den över 100 år gamla byggnaden som från början var Västerås ångkraftverk huserar idag Steam Hotel. En ångande destination med utsikt över Mälaren där gäster kan njuta av mat, dryck, aktiviteter och musik. Nyligen tilldelades Steam Hotel utmärkelsen Guldnoten 2021 av SAMI för sitt välarbetade musikkoncept. Jenny Bark, hotellchef på Steam Hotel, berättar om musikens betydelse för atmosfären på hotellet.

ARTISTPORTRÄTT: Nea om livet som artist: “Nu har jag makten över musiken”

Nea har i flera år varit verksam i musikbranschen som hitmakare till världsartister. För två år sen var det dags för henne att själv kliva ut på scenen. SAMI har pratat med popundret om genombrottet, att etablera sig som artist under pandemin och hur möjligheterna att leva på sin musik ser ut idag.

ARTISTPORTRÄTT: Årets julkortsillustratör: Victor Brandt!

Bakom illustrationen till SAMI:s årliga julkort hittar vi den SAMI-anslutna musikern Victor Brandt. I vanliga fall spelar Victor med det norska Black metal-bandet Dimmu Borgir, men när pandemin kom och alla jobb fick ställas in började Victor uttrycka sin kreativitet genom att måla och teckna istället. Vi passade på och frågade Victor om hans karriär, hans relation med SAMI och hur pandemin påverkat honom som musiker.

ARTISTPORTRÄTT: ABBA:s trummis Per Lindvall om nya plattan ”Vi leker bara musik, det är då det blir som bäst”

Per Lindvall har gjort sig känd som ABBA:s trummis och kompat världsartister som Mary J Blige, Ray Charles och bandet a-ha. På ABBA:s efterlängtade album Voyage finner vi honom än en gång bakom trumsetet. För SAMI berättar han om sitt livslånga samarbete med Björn Ulvaeus och Benny Andersson, hur musikerns roll förändrats över åren och om att få spela med idolen Stevie Wonder.

KUNDCASE: “Våra jeans står för hantverk, hållbarhet och indie. Musiken vi spelar ska också göra det”

Genom materialval i inredningen, öppna verkstäder för lagning, planlösning, ljussättning och inte minst musik, fungerar Nudie Jeans butiker som varumärkets scen. Kärnvärdena som förmedlas är hantverk och hållbarhet. Francisco Ramirez Franzén är kurator på Baked, och har i samarbete med modeföretaget utformat den skräddarsydda musiken som spelas i butikerna. Nu berättar han och Ida Toll, arkitekt på Nudie Jeans, om hur varumärkets scen ser ut och låter.

KUNDCASE: ”Musiken på ICA ska vara som maten man handlar – mycket svenskt och närodlat, men också en och annan avokado”

I många av ICA:s butiker spelas nu noga utvald musik som ska hjälpa kunderna att trivas och bli inspirerade, samtidigt som den ska stärka ICA:s varumärke. Det är företaget Baked som tillsammans med ICA har tagit fram musiktjänsten ICA Sounds – ett stort musikbibliotek under ständig utveckling och förfining. Så hur låter ICA? Och hur stärker musiken varumärket? Det har SAMI pratat med skaparna bakom ICA Sounds om.

MUSIKBRANSCH: Indiens musikmarknad – mer än bara Bollywoodmusik

Indien är en av världens största musikmarknader. Med snabbt växande tillgång till internet och strömmande musik finns också stor tillväxtpotential även för internationell repertoar. I slutet av 2020 tecknade SAMI avtal med den indiska organisationen Indian Singers’ Rights Association (ISRA), för utväxling av internationella ersättningar. Vi ville veta mer om musikmarknaden i Indien och ställde fem snabba frågor till Sanjay Tandon, vd på ISRA.

KUNDCASE: De stärker varumärken med musik – och brinner för upphovsrätten

Baked hjälper företag att utforma varumärkesanpassad musik på en strategisk och operativ nivå. De tar fram koncept och spellistor för musik som spelas på arbetsplatser, i butiker och andra offentliga miljöer. Målet är att musiken ska bidra till en trivsammare upplevelse och stärka varumärket. För SAMI berättar nu grundarna av Baked om sitt arbete och varför skyddad musik är en central del av deras affärsidé.

ARTISTPORTRÄTT: Donika Nimani om stipendiet, bröderna Gärdestad och framtidsplanerna

24-åriga Donika Nimani från Norrköping fick i somras beskedet att hon var årets Gärdestad-stipendiat. Hon fick ta emot en stipendiesumma på 40 000 kronor och efter att nyheten har fått sjunka in i några veckor undrade vi på SAMI hur hon ska använda pengarna, vad som väntar i framtiden och vad bröderna Gärdestads musik betyder för henne.

ARTISTPORTRÄTT: Artisten, låtskrivaren och producenten Mikaela Mohlin: “HON är fri att göra allt hon vill”

Mikaela Mohlin debuterade som artist under namnet HON för ett år sedan, och idag släpps hennes första EP med titeln När allt rinner över. Men Mohlin är knappast ny i musikbranschen, utan har varit verksam som låtskrivare och producent under lång tid. I en intervju med SAMI berättar hon nu om den nya musiken, prestationsångest, ett plötsligt uppvaknande och hur artisten HON växte fram. Vi får också höra hur hon ser på artisters och musikers rättigheter och musikbranschens utveckling.

KUNDCASE: “Rock’n’roll är crazy and loud, och det är vi med”

Systrarna Nathalie och Joceline Akgun bakom frisörkedjan Creative Headz vill att salongerna ska avspegla deras personligheter och genomsyras av en familjär, kreativ och kärleksfull stämning. Musiken i högtalarna är viktig för att skapa den känslan, och har alltid varit en del av varumärket. “Rock’n’roll är crazy and loud, och det är vi med”, säger Joceline Akgun, vd på Creative Headz.

KUNDCASE: NK Padel

Padel har på kort tid blivit en oerhört populär sport bland den breda massan. NK Padel & Social by Ascaro är en de lite mer unika padel-anläggningarna som öppnat den senaste tiden, den ligger nämligen på NK:s tak i Stockholm. Vi ställde några frågor om Padel-anläggningen till Christian Albinsson, medgrundare till NK Padel och reklambyrånätverket People People People.

ARTISTPORTRÄTT: Sibille Attar: ”Fler måste engagera sig om det svenska musikundret ska överleva”

Indiepopdrottningen Sibille Attars nya album A History of Silence möttes av en unisont hyllande kritikerkår när det släpptes för ett par veckor sedan. För SAMI berättar artisten, låtskrivaren och producenten nu om att våga skapa musik utifrån sin egen kompass, om svårigheterna för mindre artister att nå ut med och försörja sig på sin musik – och hur hon ser att det kan bli bättre.

NYTTAN MED MUSIK: Musik som tröst

Vad har musik för betydelse på begravningar och för sorgearbetet när man har förlorat en anhörig? Den frågan ställde sig organisten Marianne Viper i sin studie “Musik som tröst” som hon gjorde under sin magisterutbildning till musikterapeut på Kungliga Musikhögskolan. Hon undersökte hur personer som förlorat en närstående relaterade till musiken i samband med avskedet. Tillsammans med forskarna Eva Bojner Horwitz och David Thyrén utvidgades undersökningen, vilket resulterade i artikeln ”Music as Consolation”.

KUNDCASE: Musik + träning = sant?

Sofia “PT-Fia” Ståhl är längdskidåkaren som utbildade sig till certifierad kost- & träningskonsult och blev hälsoprofil med hela svenska folket. I sin prisade blogg, podden Ofiltrerat och tv-programmet Lyckomaten som hon leder tillsammans med Tareq Taylor, delar hon öppet med sig av sitt breda perspektiv på hälsa. Ofta hamnar träning, mat och vikten av att varva ned och lyssna på kroppen i fokus. Men vad har musiken för roll att spela när det kommer till träning och nedvarvning? Och vad lyssnar PT-Fia själv på? Vi fick möjlighet att prata med den folkkära hälsoprofilen!

KUNDCASE: “Det är en lyxig upplevelse för gästerna och skitkul för musikerna”

Reimersholme Hotel har utsetts till Årets Initiativ 2020 av SAMI, för att på kreativa och smittsäkra sätt hållit musiken levande under året. De har förvandlat hotellrum till en coronaanpassad, rymlig scen, tagit fram ett helt nytt koncept med roomservice där gästerna kan beställa upp mat och dryck, men också musik på rummen och se lokalt livestreamade konserter från scenen. I en längre intervju med SAMI berättar musikern och kompositören Andil Dahl, delägare på Reimersholme Hotel, om året som innebar stora utmaningar – och de nya idéer som vuxit fram för att ändå kunna erbjuda musikupplevelser.

ARTISTPORTRÄTT: Ulf Karlsson: ”En jäkla tur att jag blev medlem i tid”

Musikern Ulf Karlsson var nära att gå miste om en utlandsersättning på mer än 150 000 kronor från SAMI, för att han inte var medlem. Enligt Martina Andersson som är chef över avdelningen Juridik och Internationella Relationer på SAMI, är det inte ovanligt att okunskap och missuppfattningar leder till att artister och musiker missar utlandsersättningar som de har rätt till.

KUNDCASE: Optimera Bygghandel

I år spenderar ovanligt många människor ovanligt mycket tid i hemmet, och möjligheterna att gå ut och roa sig eller resa är minst sagt begränsade. Så vad gör man istället? Många passar på att göra renoveringar och ombyggnationer, något som bygghandeln märker av. Vi ställde tre snabba frågor till Sofie Lindskog som är marknadskoordinator på Optimera Bygghandel, som är kunder hos SAMI.

ARTISTPORTRÄTT: ”Musiken är gemenskapen. Den gör att vi överlever”

Evelina Hägglund är illustratören och artisten bakom årets julkort. Hon spelar piano och sjunger, samt gör egen musik under namnet Evelina Viola. Dessutom är hon en av fyra medlemmar i bandet Wintergatan. Och när Evelina inte spelar live med Wintergatan eller gör musik, då målar och illustrerar hon. Vi ställde några frågor till Evelina, om inspirationen till julkortet, relationen till SAMI och hur skapandet av musik och illustrationer skiljer sig.

ARTISTPORTRÄTT Kayo: “Det är respektlöst att ens tänka tanken på att inte ha rättigheterna till sin musik”

I början av 1980-talet slog Kayode “Kayo” Shekoni igenom som sångerska i discobandet Freestyle. Sedan dess har hon sjungit och dansat i flera band, jobbat som skådespelare och programledare, vunnit Melodifestivalen med Afro-Dite och gjort en hyllad teaterdebut som 52-åring. En tidig morgon i oktober när Kayo är på väg till teaterrepetitioner får SAMI en pratstund med den folkkära artisten, som delade med sig av hur hon ser på musikbranschens utveckling och artisters och musikers rättigheter till sin musik.

ARTISTPORTRÄTT: “Man måste bara göra, inte stanna. Så kanske det växer till något bra”

RnB-artisten och rapparen Alexander “Newkid” Ferrer såg i vintras fram emot en intensiv vår och sommar. En storslagen spelning på Berns och ett albumsläpp följt av en sommarturné väntade. Sedan kom Corona och Newkid fick – precis som många andra – ställa in. I tomrummet av de uteblivna gigen gjorde han en dokumentär i tre delar på Youtube och släppte covers på sin Instagram under namnet Karantän Vibbar. SAMI fick en pratstund med Så Mycket Bättre-aktuella Newkid om hur han fortsatte skapa när allt stannade av och ställdes in.

KUNDCASE: ”Våga släppa gamla spår”

Det är 15 år sedan krögaren Fredrik Eriksson och partners köpte villan i Långbro park, och Långbro Värdshus har nästan lika länge varit en av SAMI:s kunder. I år har de som många andra drabbats av följderna av Covid 19, men lyckats vända det till något positivt. Vi fick chansen att ställa några frågor till Fredrik Eriksson för att få veta mer om hur de hanterat pandemin och restriktionerna.

ARTISTPORTRÄTT: ”Musikindustrin behöver mångfald för att överleva”

Ametist Azordegan är i grunden musikjournalist, men när det gäller hiphop och svenska storstäders förorter är hon en auktoritet och en aktivist. Nu hjälper hon unga talanger i förorten att hitta en framtid i musikbranschen. Nyckeln är förutsättningar och kunskap om rättigheter och ersättningar.

KUNDCASE: ”Musiken ska ha själ”

Det som började som ett hål i väggen för snart fyra år sen har exploderat till 32 restauranger runtom i hela Sverige. Bastard Burgers startade upp sin omåttligt populära hamburgerkedja i Luleå 2016 med målet att skapa en blandning av Norrland och New York, och det är med bland annat musiken de skapar den känslan. ”Musiken är en av de viktigaste ingredienserna i vårt koncept”, säger Thomas Niemi, Head of Lifestyle Development på Bastard Burgers.

ARTISTPORTRÄTT Mopiano: ”Jag har musiken i blodet”

Mopiano är låtskrivaren och producenten som har jobbat med stora artister som Hov1 och Madi Banja, men han är även soloartist med siktet inställt på en internationell musikkarriär. Han syns i år på omslaget till SAMI:s Årsredovisning 2019 och vi har träffat honom för att prata om musikaliska rötter, vägen in i branschen och hur det var att uppträda för Barack Obama och Greta Thunberg.

KUNDCASE: ”Jag ville dra en parallell till Gustav III:s dekadenta fester.”

På fredag är det dags för klubben Spotlight att ta över Södra Teatern i Stockholm. Som uppladdning pratade vi med en av kvällens liveakter, Tella Viv.

NYTTAN MED MUSIK Mouna Esmaeilzadeh: ”Musik är ett otroligt kraftfullt verktyg.”

Mouna Esmaeilzadeh, mer känd som Dr. Mouna, är läkaren, hjärnforskaren och entreprenören som delar med sig av sin expertis till det svenska folket genom sina inslag från morgonsoffan i TV4 Nyhetsmorgon. 2018 debuterade hon i Sommar i P1 och berättade om sitt liv och sin forskning inom neurovetenskap och MedTech. SAMI har pratat med henne om betydelsen av musik för vår hälsa, och hur vi kan använda musik för att må bättre i vår vardag.

ARTISTPORTRÄTT: Thomas Stenström: ”Ted-stipendiet startade min karriär”

Artisten Thomas Stenström fick Ted Gärdestadstipendiet för 10 år sedan. Han säger själv att utan det erkännandet hade han inte varit artist idag:
– Det var första gången någonsin jag fick bekräftelse på att det jag gjorde var värt något.

ARTISTPORTRÄTT: ”Stråkinspelningar ska inte bara vara för folk med pengar i ryggen”

Erik Arvinder är en violinist, dirigent och stråkarrangör som få andra. Han har samarbetat med artister som John Legend, Lady Gaga och Avicii. I Sverige känner de flesta igen honom från bandet i Så mycket bättre. SAMI har intervjuat honom för att prata om succéprogrammet, hans pågående stråkprojekt och om utmaningarna som musiker och artister har i Sverige idag.

KUNDCASE: ”Med en känsla av äkthet och historia i väggarna” 

Mitt i Göteborgs hjärta ligger Nefertiti: en av Sveriges absolut äldsta jazzklubbar som dessutom varit SAMI-kunder i över 30 år. SAMI får tillfälle att prata musik med klubbens verksamhetsutvecklare Tomas Olsson där han berättar om klubbens anda och vikten av bra musik.

ARTISTPORTRÄTT: ”Det fina med musik”

Artisten Ellen Stokstad (LNKAY) är illustratören (Ellen Ragni) bakom årets SAMI-julkort. Hon har skapat den bild som snart skickas ut som årets julhälsning till våra artister, musiker och musikanvändare. Ellen är aktiv som artist, låtskrivare och DJ. Hon engagerar sig även i Musikgäris – musikkollektivet för tjejer, transpersoner och ickebinära – som hon själv startade för drygt tre år sedan.

KUNDCASE: ”Musiken kompletterar maten och servicen”

Musiken är viktig för restaurangkonceptet Urban Deli, som på tio år har expanderat till fyra olika adresser i Stockholm. ”Musiken spelar en betydande roll i att komplettera maten och servicen”, säger Tobias Wolff, medgrundare och musikansvarig på Urban Deli.

 

KUNDCASE: ”Shopping ska vara en njutning”

EKO Stormarknad möter konkurrensen från näthandel med att erbjuda en shoppingupplevelse utöver det vanliga. Och det med stor framgång. Nyligen valde kedjan att ta ytterligare steg för att utveckla sitt framgångsrecept när man valde att spela skyddad musik i sina butiker.

ARTISTPORTRÄTT: ”Man ska säkra upp sina rättigheter…”

Från frontfigur för ett kaxigt ungdomsband till prisbelönt producent. Dan Sundquist är den erfarna SAMI-medlemmen som sett musikbranschen från de flesta håll. SAMI träffar en musikalisk mångsysslare för att prata rättigheter, kändisskap och råd till nya i branschen.

ARTISTPORTRÄTT: ”Det är bara att tacka och bocka för att upphovsrätten finns”

Tidigare i år mottog musikerna Moa Michaeli och Josefin Söderqvist 2018 respektive 2019 års Ted Gärdestad-stipendium, som delas ut varje år för att uppmuntra och stödja unga svenska låtskrivare och sångare. Vi träffade de två stipendiaterna för att prata inspiration, upphovsrätt och höra vad som väntar dem härnäst.

ARTISTPORTRÄTT: ”Deras historier berättar också något om mig”

Hennes föräldrar kommer från Iran. Själv föddes hon i Göteborg 1986, men är numera bosatt i Stockholm tillsammans med sin man och deras tvååriga dotter. Hon har just blivit medlem i SAMI – Aida Jabbari är högaktuell med sitt debutalbum ”Röst är det som återstår”, som hon ger ut på eget bolag.

ARTISTPORTRÄTT: ”En crash-course i att inte ta fel beslut”

På utbildningen FRAMÅT, som drivs av Adam Taal, lär sig eleverna allt det tråkiga, men ack så viktiga, med musikbranschen. Naturligtvis är upphovsrätt – och därmed SAMI:s verksamhet – en obligatorisk del.

KUNDCASE: ”Nordiskt, inkluderande och lekfullt”

Randiga toppluvor, mjuka fina bebiskläder, ordentliga vantar och tjusiga kläder till barnkalaset. Polarn O. Pyret är en svensk institution – som ser det som en självklarhet att välja skyddad musik i sina butiker.

ARTISTPORTRÄTT: ”För artistens bästa”

Mer etablerad än Wiktoria Johansson är det svårt att bli vid 22 års ålder. Hon har tävlat i Melodifestivalen tre gånger. Hon gjorde den svenska rösten till karaktären Vaiana i Disneyfilmen med samma namn. Hon har stått på scen i olika sammanhang sedan hon var sex år gammal.

Trots det gick hon inte med i SAMI förrän alldeles nyligen. Vad beror det på? Ett missförstånd, visar det sig.

ARTISTPORTRÄTT: ”Trygghet i en utsatt bransch”

Årets julkortsillustratör är sångerskan och konstnären Paola Bruna. Snart dimper hennes julkort ner i våra medlemmars och kunders mejlboxar. Paola Bruna har tidigare varit sångerska i bland annat Moder Jords Massiva och är utbildad konstnär vid Konstfack i Stockholm. Hon har också varit programledare i Sveriges Radios numera nedlagda kanal Metropol mellan 2007 och 2011.

KUNDCASE: God mat, riktig musik och stora framtidsplaner

Efter en lång karriär på så vitt skilda ställen som Pripps och Nationalmuseum, bestämde sig Paula Röhss för att starta eget tillsammans med två medgrundare. Resultatet är Woki, en restaurangkedja som gör det enklare att äta god, fräsch och prisvärd asiatisk mat. Snabbt. Och där musiken är viktig del för att bygga Wokis identitet.

ARTISTPORTRÄTT: ”Det är ju mer än pengar”

Nisj – eller Nils Svennem Lundberg – är väl ungefär så etablerad som en producent kan bli. Producent till svenska hiphopstorheter som Silvana Imam, Erik Lundin och Adam Tensta.

Trots det – eller kanske just därför – är rättighetsfrågor och SAMI något han kan prata länge om. Och han gör det med övertygelse.

KUNDCASE: ”Stim och SAMI är en hygienfaktor i gymbranschen”

De dyker upp lite överallt. Runt hörnet, på vägen till Ica, i den där lokalen i centrum som stått tom ett tag. Puls & Tränings affärsidé är enkel: Att bygga gym där folk bor, där alla ska trivas. Men ett bra gym handlar om mer än bara vikter och löpband. – Vi kan ha hur fina gym som helst, men är det skränig eller fel musik så stör det hela upplevelsen, säger Fanny Klüft-Nerell, produkt- och affärsområdeschef på Puls & Träning.

KUNDCASE: Rätt musik på rätt plats ökar försäljningen

Alla har varit på banken. Eller på ett varuhus, en mataffär eller ett kafé. Men hur många har lyssnat på banken, varuhuset, mataffären eller kaféet? Gör det nästa gång – chansen är stor att musiken och ljudet är designat av Lexter, en av Sveriges ledande ljudarkitektbyråer.

ARTISTPORTRÄTT: Systrarna som inte vill välja

Systrarna Karolina och Malin Almgren i Sisters of Invention kan ha lyckats med det som nästan inga andra har lyckats med: att inte hamna i ett fack. Deras jazzpop har vunnit priser och de turnerar för fullt. Snart släpper de nya albumet ”Sol”.

KUNDCASE: Indiska

Klädkedjan Indiska har ett pågående samarbete med sångerskan Linnea Henriksson, aktuell i kommande säsong av ”Så mycket bättre” och med årets VM-låt.

KUNDCASE: På Haymarket är det alltid tjugotal

Att återskapa tjugotalet är naturligtvis omöjligt utan musik. På Haymarket by Scandic i centrala Stockholm har man gått grundligt tillväga.
– Jag skulle tro att jag lägger fem, tio timmar i veckan på vår musik, säger Daniel Hermansson, Food & Beverage Manager på Haymarket.

KUNDCASE:  ”Vi gjorde musiken till marknadsföring”

Alla vet hur en Big Mac ser ut, smakar och luktar. Men hur låter McDonald’s? Hittills har det varit upp till varje restaurang att bestämma det. Men från och med nu finns det en central spellista som spelas i samtliga restauranger – och musiken jämställs med annan marknadsföring.

ARTISTPORTRÄTT: Musik får maskineriet att snurra och spraka

I år fick Emma Engström uppdraget att formge SAMIs julkort som snart landar i brevlådor och inboxar över hela landet. Hon är pianist, SAMI-medlem och läser till originalare och grafisk formgivare i Göteborg. När studierna tillåter är Emma ute och spelar så mycket hon bara hinner. Hon är med i flera olika grupper inom folkmusik och visa, som till exempel 232 Strängar och Spöket i köket. Just 232 Strängars debutalbum Spunnet blev nominerad till Årets Folk på Manifestgalan 2017 och representerade Sverige i EBU:s Euroradio Folk Festival i somras.

KUNDCASE: ”Vi vill skapa en känsla med hjälp av musik”

Hur låter Scorett? Du kanske inte omedelbart tänker på det, men går du in i en Scorett-butik, möts du av musik som är utvald med omsorg.
– Musiken är lika viktig som ljussättning eller skyltning, säger Susanne Hansson, produktansvarig på Scorett.

ARTISTPORTRÄTT: Popstjärna i fårakläder

E-type och 90-talshiten ”This is the way” var först ut i musicless musicvideo-kampanjen Riktig musik. Riktiga känslor. Vi på SAMI fick en pratstund med Martin Eriksson för att få hans syn på kampanjen, sin musik och livet på landet.

ARTISTPORTRÄTT: ”Upphovsrätten är grunden”

Johan Ramström är 41 år och växte upp i Kalmar. Han är musiker, låtskrivare och producent, har startat eget förlag, skivbolag och management, och har till exempel varit med och skrivit låtar som tävlat i den svenska Melodifestivalen, som ”Me and My Drum” 2011 och ”Don’t Stop” 2015.

ARTISTPORTRÄTT: ”Det är så mycket kärlek”

Aktuella med nya låten Staden i Natten gjorde hiphop-duon SödraSidan ett gästspel på 147 Festivalen i Storvreten söder om Stockholm under Kristi himmelsfärdsdagen. SAMI var på plats och passade på att byta några ord med Daniel ”Jutte” Jutterström och Christopher ”Chrippa” Wahlberg.

KUNDCASE: ”Musiken har betydelse för smakupplevelsen.”

När Max nyligen lanserade sin Grand Delux Umami så tog man hjälp av specialkomponerad musik för att öka smakupplevelsen. Vi på SAMI blev givetvis nyfikna på resultatet och ringde upp Kristoffer Stenqvist som är Medie- och digitalchef på Max för att höra mer.

KUNDCASE: ”Musiken är en del av vår verksamhet”

Mitt på Södermalm ligger en av stans högkvalitativa kaffebarer. På Drop Coffee spelar musiken nästan en lika stor roll som det väldoftande javat i kopparna. Här tycker personalen att kvalitet måste få kosta.

ARTISTPORTRÄTT: ”Pengar för det vi skapat – skitbra!”

Dolores Haze är som Spice Girls – fast äckliga. I alla fall när de presenterar sig själva. De fyra stockholmstjejerna är Sveriges mesta rockstjärnor och lystrar till artistnamnen Groovy Nickz, Groovy Fuck, Lucky Lollo, Foxy Sagz.

ARTISTPORTRÄTT: ”En vän som vill mig väl”

Han har fem olika band, är heltidsmusiker och har varit aktiv i branschen i nästan 30 år. Patrik Arve anser att det aldrig tidigare funnits ett lika stort behov av transparens och organisationer för musiker som det gör i dag.